Tryb pracy offline w antywirusie Webroot

Antywirus Webroot SecureAnywhere Business Endpoint Protection to program antywirusowy całkowicie oparty na chmurze obliczeniowej Webroot Intelligence Network zapewniający najsilniejszą ochronę antywirusową w trybie online, wykorzystując możliwość wykrywania złośliwego oprogramowania w czasie rzeczywistym.

 

Oprócz swojej doskonałej ochrony w trybie online antywirusy Webroot SecureAnywhere zapewniają także znakomitą ochronę podczas pracy bez dostępu do Internetu.

Od pierwszej instalacji antywirus Webroot na bieżąco śledzi i klasyfikuje wszystkie programy i uruchamiane aplikacje tworząc lokalny dziennik zdarzeń. Jeśli, na przykład, dwa tygodnie temu infekcja przedostała się z pamięci USB na stację roboczą i ten sam pen-drive spróbujemy wykorzystać ponownie w trybie offline, program Webroot natychmiast zablokuje do niego dostęp.

 

Dodatkowo, jeżeli zmutowana wersja znanego już zagrożenia, spróbuje dostać się na naszą końcówkę w trybie offline, to antywirus Webroot również ją zablokuje. Wszystko to dzięki ochronie behawioralnej, która sprawdza zachowanie i budowę danego programu, zamiast skupiać się wyłącznie na jego unikalnej sumie MD5.

 

Schemat działania ochrony antywirusowej Webroot

 

W przypadku, gdy nieznany program przejdzie przez tych kilka warstw kontroli lokalnej, Webroot rozpoczyna bardzo wnikliwe monitorowanie i rejestrowanie zmian, które program dokonuje w innych plikach, rejestrze czy innych miejscach systemu, zapisując stan „przed” i „po” każdej zmianie. Jeśli taki program okaże się w przyszłości złośliwym, Webroot SecureAnywhere po powrocie w tryb online przystąpi do jego usuwania.

 

Ze względu na fakt, że zagrożenie było przez pewien czas aktywne i zmieniło lub zainfekowało inne pliki, produkty Webroot SecureAnywhere uruchamiają w tym momencie opatentowaną funkcję Rollback. To znaczy, że nasz antywirus nie tylko usuwa główną infekcję, ale także każdą zmianę przez nią dokonaną i przywraca stację do ostatniego dobrego stanu. Jeżeli jakikolwiek wirus będzie próbował zmodyfikować pliki systemowe tak, aby nie pozwolić Webrootowi na cofnięcie niechcianych zmian, to oczywiście użytkownik zostanie o tym powiadomiony, a sama próba zostanie automatycznie zablokowana.

Telefon Masz pytania? Podaj swój numer, oddzwonimy do Ciebie

lub napisz do nas E-Mail